Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αλεύρι Ζέας ή αλεύρι δίκοκκο, ακριβό!

Το αλέυρι το δίκοκκο (ζειας) σίγουρα έχει κάποια προτερήματα κυρίως ο τρόπος που καλλιεργείται (βιολογικό, προσοχή σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του σταριού). Έχει μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου από το μονόκοκκο (συνηθισμένο) και δεν έχει γλουτένη (η γλουτένη απαγορεύεται στην ασθένεια της κοιλιοκάκης ή στην μεγάλη έξαρση της ελκώδους κολίτιδας). Η γλουτένη του μονόκοκκου σταριού σε καμία περίπτωση δεν βλάπτει τους υγιείς ανθρώπους όταν εντάσσεται σε ισορροπημένα διατροφολόγια (Μεσογειακή διατροφή - λίγη ποσότητα πρωτεΐνης και κανονική ποσότητα δημητριακών, φρούτων, λαχανικών). Συνήθως αυτό που μας πειράζει από τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά είναι τα κακής ποιότητας υλικά (πρώτες ύλες) που χρησιμοποιούν οι ανήθικοι επαγγελματίες όπως: διφωσφορικό νάτριο και σόδα αντί μαγιάς, αλεύρι κακοσυντηρημένο, αλεύρι φτηνό δηλαδή με λίγη γλουτένη (η γλουτένη καθορίζει την ποιότητα του σταριού του μονόκκοκου δηλ. όσο περισσότερη τόσο ακριβότερο το αλεύρι!!), λάδια κακής ποιότητας, πολύ αλάτι, πολύ ζάχαρη, κακής ποιότητας νερό. Το δίκοκκο στάρι έχει λιανική τιμή μέσο όρο 4,5 - 5 ευρώ το κιλό! Προσωπική άποψη: Δεν δικαιολογεί η τιμή αυτή τα θετικά στοιχεία του σε σχέση με το μονόκοκκο. Το αλέυρι βρώμης που έχει 2 ευρώ το κιλό είναι απείρως καλλίτερο σε θρεπτικά συστατικά από όλα τα αλεύρια! Το μονόκοκκο στάρι (το χωριάτικο - τύπος 70 - 85%) έχει 70λεπτά το κιλό στην αγορά (Βαρβάκειος). Βασίλης Φλουρής

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Πράσινο τσάι για μείωση βάρους; Δεν συμφωνώ.

Πράσινο Τσάι

Το Πράσινο Τσάι είναι πλούσιο σε ταννίνες, κατεχίνες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνες Β, ασκορβικό οξύ, θεοβρομίνη κυρίως εάν το μετρήσουμε στο εργαστήριο (in vitro μελέτη) και όχι στο σώμα μας (in vivo μελέτη) λόγω της ισχυρής παρουσίας καφεΐνης αποβάλλεται το μεγαλύτερο μέρος των ουσιών του. Από την ποικιλία camellia sinensis, με καβούρδισμα λαμβάνουμε το γνωστό μαύρο τσάι. Πρέπει να ξεκαθαριστεί η ανακρίβεια ότι το πράσινο τσάι δεν εμπεριέχει καφεΐνη. Πολλοί το πουλούν το πράσινο τσάι ως ασφαλές βότανο για όσους δεν επιθυμούν την καφεΐνη. Το πράσινο τσάι, εμπεριέχει 1% - 4,9% καφεΐνη, με μέσο όρο το 3%. Είναι γνωστό ότι το μαύρο τσάι, λόγω της επεξεργασίας του περιέχει περισσότερη καφεΐνη. Πιθανή μορφή ντεκαφεϊνέ πράσινου τσαγιού, είναι κάποιο προϊόν επεξεργασίας του και όχι η φυσική του μορφή. Η παρουσία της καφεΐνης είναι αυτή που προσδίδει στο πράσινο τσάι την ιδιότητα να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη διαύγεια, την ευφορία για 30-60 λεπτά αλλά και την αύξηση της διούρησης άρα και της αφυδάτωσης και της μείωσης του μεταβολισμού.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ συζήτηση για την ιδιότητα του πράσινου τσαγιού να αδυνατίζει, με αποτέλεσμα να λέγονται και να γίνονται υπερβολικά πράγματα, που πολλές φόρες εγκυμονούν κινδύνους. Έχει αποδειχτεί ότι το βότανο έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες μέσω της αύξησης της αδρεναλίνης, εγώ πάντως δεν συμφωνώ ότι η αδρεναλίνη μας λεπταίνει μακροπρόθεσμα, αλλά το αντίθετο λόγω της αύξησης του στρες έχουμε και αύξηση της ινσουλίνης που μας προδιαθέτει για αποθήκευση λίπους. Η προσπάθεια για αδυνάτισμα με πράσινο τσάι, οδηγεί πολλούς σε υπερβολική χρήση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο, ενώ χαρακτηριστική είναι η δυσκολία στον ύπνο, η απώλεια της όρεξης και νευρικές διαταραχές. Ο μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου εμφανίζονται οι λιποδιαλυτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ανεβάζει τα επίπεδα της αδρεναλίνης όπως αναφέρω παραπάνω.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Απαγόρευση διαφήμισης συσκευών παραγωγής όζοντος

Απαγόρευση διαφήμισης συσκευών παραγωγής όζοντος
09-08-2011
Αρθρογράφος: πηγή: ΕΟΦ

O ΕΟΦ, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας, απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικό έντυπο που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών. Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό του φαρμάκου (βάσει της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ όπως ισχύει) και η διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα και επομένως, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου με βάση τη νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και τις συναρμόδιες αρχές συνεχίζει να διερευνά το ενδεχόμενο λήψης και επιπλέον μέτρων.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Καλοκαίρι, ενυδάτωση και τέλεια απόδοση σε όλους τους τομείς!!!

Καλοκαιράκι, διακοπές, ήλιος δυνατός, σωματικές δραστηριότητες πολύ περισσότερες από ότι συνήθως (λόγω μπάνιου στη θάλασσα, περισσότερο περπάτημα που συνήθως λόγω εργασίας δεν προλαβαίνουμε), εξωσπιτικά γεύματα, ξενύχτι και ίσως για κάποιους κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλα αυτά επιθυμούμε να έχουμε και άριστη σωματική απόδοση για να τα χαρούμε όλα αυτά.
Μπορούμε να πετύχουμε άριστη οργανική απόδοση το καλοκαίρι;
Μπορούμε μόνο εάν έχουμε τα υγρά του σώματός μας σε υψηλά επίπεδα ή τουλάχιστον στα φυσιολογικά επίπεδα.
2 παράγοντες πρέπει να προσέξουμε και τα μυστικά τους:

Πρώτον

- Λήψη κατάλληλης ποσότητας νερού
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;
Η απάντηση είναι η εξής: ζύγισμα το πρωί νηστικοί και ξανά ζύγισμα πριν το δείπνο, οι γυναίκες πρέπει να έχουν 1350γρ παραπάνω και οι άντρες 1500γρ δεδομένου ότι έχουν κάνει τα γεύματα τους μέχρι εκείνη την ώρα. Εάν μία γυναίκα δεν έχει 1350γρ παραπάνω αλλά έχει μόνο 1000γρ τότε ξέρει πόσο ακόμα της λείπει (350γρ) και μπορεί να συμπεράνει πόσα ποτήρια χρειάζεται την ημέρα! Το ίδιο τεστ ξαναγίνεται για μια ημέρα όλες τις εποχές του χρόνου.
- Αποφυγή των διουρητικών υγρών όπως:
Αλκοόλ, καφές, τσάι, μέντα, αναψυκτικά τύπου cola. Αυτά τα ποτά, αφεψήματα μας δημιουργούν απώλεια νερού σημαντική ιδίως το καλοκαίρι στην Ελλάδα.
- Χρήση ζεστών αφεψημάτων (εκτός τσάι και μέντα) και διαλυμάτων γλυκόζης 2,5% (1 ποτήρι νερό, μπορεί να είναι και κρύο με 1 δάκτυλο χυμό φρούτων ή 1 κ.γλυκού ζάχαρη). Τα ζεστά και τα διαλύματα γλυκόζης 2,5% απορροφώνται εκπληκτικά καλά και μας ενυδατώνουν άμεσα σαν να πίναμε πολλά ποτήρια σκέτο νερό!

Δεύτερον

- Σωστή διατροφή με ελάχιστες πρωτεΐνες (οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, όσπρια) για να διασπαστούν και να χωνευτούν καταναλώνουν πολύ νερό). Πρέπει να έχουμε 1 μέρος πρωτεϊνών και 4 μέρη υδατανθράκων στο πιάτο μας για να έχουμε σωστή διατροφή με άριστη απόδοση, σωστό βάρος και πλήρη ενυδάτωση κυρίως το καλοκαίρι.

Για να καταλάβεις τα λάθη και τους κινδύνους στις διάφορες ανορθόδοξες διατροφές και δίαιτες που κυκλοφορούν, θα πρέπει να καταλάβεις ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού σου και τι στερείται με αυτές τις δίαιτες. Το ανθρώπινο σώμα έχει συγκριμένες προδιαγραφές και έχει ανάγκη από όλα τα είδη τροφής. Συγκεκριμένα: Το ανθρώπινο σώμα έχει προδιαγραφές να καταναλώνει καθημερινά ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 15% πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι το δομικό του υλικό. Με αυτές «χτίζεται» το σώμα. Επίσης, χρειάζεται υδατάνθρακες, σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 55%. Οι υδατάνθρακες είναι η ενέργειά του και τους βρίσκει σε τροφές όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα φασολάκια, ο αρακάς, το καλαμπόκι και όλα τα αρτοσκευάσματα. Τα λίπη πρέπει να περιέχονται στη διατροφή σε ποσοστό 30%. Θυμήσου, ότι ένα μέρος των λιπών το παίρνουμε από τις πρωτεϊνούχες τροφές και ένα άλλο από το λάδι, που βάζουμε στο φαγητό. Αυτή είναι μια ισορροπημένη διατροφή για όλους τους ανθρώπους. Οι δίαιτες που αποκλείουν ή μειώνουν το ποσοστό αυτών των θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή μας κάνουν κακό, γιατί στερούν από τον οργανισμό μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το μοντέλο 15%-55%-30% (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) είναι το σωστό και είναι αυτό που θα μας ενυδατώνει πάντα και θα μας δημιουργεί άριστη οργανική και πνευματική απόδοση.

Βασίλειος Φλουρής

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ελαιόλαδα όλη η αλήθεια

Η ποιότητα του ελαιολάδου καθορίζεται με βάση τους βαθμούς οξύτητας ή την επεξεργασία αυτού και πρέπει να αναγράφεται ή να αναφέρεται η ποιότητα του ελαιολάδου, που πωλείται ή χρησιμοποιείται για παρασκευή τροφίμων ή πώληση τροφίμων που περιέχουν ελαιόλαδο, με συγκεκριμένο τίτλο όπως αναφέρω παρακάτω στους ορισμούς ελαίων. Όταν δεν αναφέρεται ο τίτλος του ελαιολάδου π.χ. εξαιρετικά παρθένο ή εκλεκτό τότε να ξέρετε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκε είναι από μέτρια έως κάκιστη. Διερωτώμαι το ελαιόλαδο στο ψωμί που αγοράζουμε τι ποιότητα είναι; Τα παξιμάδια από τα μάρκετ που αναγράφουν απλά ελαιόλαδο και κοστίζουν 3 ευρώ το πακέτο (έλεος)τι ποιότητα είναι; πρέπει οι καταναλωτές να ενημερωθούμε από τους ειδικούς και να αγοράζουμε προϊόντα με πολύ προσοχή. Παρακάτω παραθέτω τους ορισμούς του ελαιολάδου από το βιβλίο Χημεία και Τεχνολογία τροφίμων του Πανεπιστημίου μου:

ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
Το ελαιόδεντρο ευδοκιμεί κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου Θάλασσας, της Νότιας Ρωσίας και της Κεντρικής Αμερικής και είναι από αρχαιοτάτων χρόνων πολύτιμο προϊόν της Ελληνικής γης. Ο ελαιόκαρπος αποδίδει με έκθλιψη ή φυγοκέντριση 10-30% έλαιο, ανάλογα με την προέλευσή του, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία από τα διάφορα είδη ελαίων (σπορέλαια κτλ).
Ελαιόλαδο είναι το έλαιο της ελιάς, δηλ. του καρπού του ελαιόδεντρου, της ελαίας της ευρωπαϊκής (Olea europaea).
Παρθένο ελαιόλαδο είναι το λαμβανόμενο αποκλειστικά με μηχανική και, οπωσδήποτε, φυσική επεξεργασία του ελαιόκαρπου. Στο εμπόριο διατίθεται ως «παρθένο ελαιόλαδο» στις παρακάτω ποιότητες, με τις αντίστοιχες επιτρεπόμενες οξύτητες (εκφρασμένες ως % ελαϊκό οξύ W/W):
1. 1η Ποιότητα = οξύτητα μέχρι 1%
2. 2η Ποιότητα = οξύτητα μέχρι 2%
3. 3η Ποιότητα = οξύτητα μέχρι 3%
4. 4η Ποιότητα = οξύτητα μέχρι 4%
5. 5η Ποιότητα = οξύτητα μέχρι 5%
Κατά τις διατάξεις της ΕΟΚ διακρίνονται και οι ακόλουθες ποιότητες:
1. EXTRA (εξαιρετική) = οξύτητα μέχρι 1%
2. FINE (εκλεκτή) = οξύτητα μέχρι 1,5%
3. COURANTE (συνήθης) = οξύτητα μέχρι 3,3%
Εξευγενισμένο ελαιόλαδο ή ραφινέ (REFINED) είναι το κατεργασμένο με χημικές και φυσικές μεθόδους, μη κατάλληλο για βρώση παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο μετά τι κατεργασίες αυτές, του εξευγενισμένου, έχει γίνει βρώσιμο. Η οξύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,3%.
Γνήσιο ελαιόλαδο (COUPE) είναι μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου στο οποίο η αναλογία του παρθένου πρέπει να είναι τουλάχιστον 33,33%. Στο εμπόριο διατίθεται ως «γνήσιο ελαιόλαδο» ή απλώς ως «ελαιόλαδο» στις ποιότητες 1η, 2η και 3η με επιτρεπόμενες οξύτητες 1%, 2% και 3% αντίστοιχα.
Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο είναι το έλαιο που λαμβάνεται με εκχύλιση των ελαιοπυρήνων που έχουν απομείνει μετά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου και το οποί έχει καταστεί βρώσιμο με εξευγενισμό ανάλογα του ελαιολάδου. Στο εμπόριο διατίθεται ως «εξευγενισμένο πυρηνέλαιο» με επιτρεπόμενη οξύτητα μέχρι 0,5%.
Μειονεκτικό ελαιόλαδο (LAMPANTE) ονομάζεται το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει ελαττωματικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και έχει οξύτητα μέχρι 3,3%.
Βιομηχανοποιήσιμο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται το ελαιόλαδο το οποίο είτε έχει δυσάρεστα οργανοληπτικά είτε έχει αυξημένη οξύτητα, μεγαλύτερη των παρακάτω ορίων:
1. Για το παρθένο ελαιόλαδο από 5-10%
2. Για το γνήσιο ελαιόλαδο πάνω από 4%
3. Για το εξευγενισμένο ελαιόλαδο πάνω από 1%
Το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να γίνει βρώσιμο με τις κατάλληλες επεξεργασίες του εξευγενισμού (ραφιναρίσματος)
Βιομηχανικό ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται το έλαιο που έχει υποστεί βαθειά αλλοίωση της φύσης του και δε μπορεί να γίνει βρώσιμο ή πρώτη ύλη για άλλες βρώσιμες ύλες, με οποιαδήποτε επεξεργασία. Τέτοια ελαιόλαδα είναι συνήθως τα μουργέλαια, τα χωματέλαια, όσα έχουν υπερβολική οξύτητα κτλ και χρησιμοποιούνται στην σαπωνοποιία κ.α.
Πάντως και το βιομηχανικό ελαιόλαδο είναι και αυτό ελαιόλαδο! Βγάλτε συμπεράσματα!!

Βασίλης Φλουρής

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τα άσχημα του καφέ

Η κατανάλωση καφέ είναι σαν ιεροτελεστία για εκατομμύρια κόσμο στο πλανήτη μας. Η γεύση του είναι μοναδική σίγουρα αλλά η άποψή μου ως Διαιτολόγος είναι αρνητική. Ένας καφές μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου πάνω στο γεύμα έως και 60% και του ασβεστίου έως και 40%, επίσης έχει διουρητική δράση λόγω καφεΐνης και δισμουτάσης με αποτέλεσμα την απώλεια υγρών μέσα από τα κύτταρα δηλαδή των καλών υγρών του σώματος. Άλλο αρνητικό του καφέ είναι η υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος που σήμερα στην εποχή μας δηλαδή τα πάντα μας υπερδιεγείρουν το νευρικό μας σύστημα όπως η ηχορύπανση, το άγχος από την οικονομική κρίση, το άγχος από τις σχέσεις μας, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης, η έλλειψη άσκησης κτλ. Το πρωί την ώρα που ξυπνάμε η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη έχει την μέγιστη τιμή της για να μας προετοιμάσει για την ημέρα που ξεκινάει, εάν πιούμε καφέ η ορμόνη ανεβαίνει υψηλότερα εάν πιούμε κάτι χαλαρωτικό π.χ. χαμομήλι, τήλιο η ορμόνη πέφτει και μετά για όλη την ημέρα είμαστε πιο αποδοτικοί και ήρεμοι!!

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αντιοξειδωτικά και πιθανότητα πρόκλησης διαβήτη

Το site healthview.gr έγραψε σήμερα

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη
08/10/2009

Αντί να προσφέρουν προστασία έναντι του διαβήτη, τα αντιοξειδωτικά (ουσίες σε τροφές και συμπληρώματα που προλαμβάνουν την κυτταρική βλάβη) ενδέχεται στην πραγματικότητα να αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη, τουλάχιστον σε πρώιμα στάδια, προειδοποιούν Αυστραλοί ερευνητές.
«Στην περίπτωση του πρώιμου διαβήτη τύπου 2, οι μελέτες μας δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά δεν ενδείκνυνται», δηλώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Cell Metabolism.
Τα αντιοξειδωτικά είναι προστατευτικές πρωτεΐνες που μπορούν να προλάβουν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλείται από τα σωματίδια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Το οξειδωτικό στρες που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες θεωρείται ότι επιδρά στην εξέλιξη αρκετών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Αν και τα αντιοξειδωτικά έχουν καταστεί σήμερα δημοφιλές συμπλήρωμα της διατροφής επειδή καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το ζήτημα μάλλον είναι λίγο πιο περίπλοκο.
«Πιστεύουμε ότι σε όλα υπάρχει μία λεπτή ισορροπία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, «και η υπερβολική ποσότητα ενός ωφέλιμου πράγματος μπορεί να είναι επιβλαβής».
Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε πλούσια σε λιπαρά διατροφή για 12 εβδομάδες. Από μία ομάδα ποντικιών έλειπε ένα ένζυμο που είναι γνωστό ως Gpxl και το οποίο συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το συγκεκριμένο ένζυμο ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη, που αποτελεί πρώιμη ένδειξη διαβήτη, σε σύγκριση σε τα φυσιολογικά ποντίκια. Ωστόσο, όταν χορήγησαν στα ποντίκια από τα οποία έλειπε το ένζυμο ένα αντιοξειδωτικό, τα ποντίκια έχασαν το πλεονέκτημα αυτό, αναφέρουν οι συγγραφείς.
Όπως επεσήμαναν, το οξειδωτικό στρες, εκτός των επιβλαβών επιδράσεων που είναι γνωστό ότι έχει στον οργανισμό, ενδέχεται επίσης να αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα χρήσης της ινσουλίνης νωρίς στην ανάπτυξη του διαβήτη και επομένως τα αντιοξειδωτικά μπορεί να εξουδετερώνουν αυτόν τον προστατευτικό μηχανισμό.
«Η εργασία μας δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά ενδέχεται να συμβάλλουν στην πρώιμη εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, που διαδραματίζει καίριας σημασίας ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2», προσθέτουν.
Επομένως, συμβουλεύουν οι ερευνητές, τα άτομα που είναι σε γενικές γραμμές υγιή καλό είναι, αντί να λαμβάνουν αντιοξειδωτικά ως συμπλήρωμα, να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και να ασκούνται.
Πηγή: Reuters