Μανίκι - Δακτύλιος

Επεμβάσεις του πεπτικού για μείωση βάρους

Ο Διαιτολόγος είναι αυτός που θα κάνει την διατροφική εκπαίδευση του ασθενούς μετά την επέμβαση και θα δώσει με απλό τρόπο όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται ο ασθενής.

Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι υπέρ των επεμβάσεων, εγώ είμαι από αυτούς που είμαι κατά και έχω αρκετά επιχειρήματα επιστημονικά. Βέβαια έχω πολλούς πελάτες που έχουν χειρουργηθεί και τους βοηθάω με όλες μου τις επιστημονικές δυνάμεις.


Λίγα λόγια για τις επεμβάσεις:

Γαστρικό Μανίκι - Key Hole Surgery
Πρόκειται για μία επέμβαση, η οποία μειώνει το μέγεθος του στομαχιού κατά 60-70%, αφαιρώντας το μεγαλύτερο στρογγυλεμένο κομμάτι του στομαχιού. Η λαπαροσκοπική αυτή επέμβαση εκτελείτε με πολύ μικρές τομές μεγέθους κλειδαρότρυπας (Key Hole Surgery) αφήνοντας πολύ μικρές ουλές στο τοίχωμα της κοιλιάς. Η επέμβαση αυτή είναι η μόνη γαστρική επέμβαση στην οποία αφαιρείτε ένα μέρος του στομαχιού και έτσι είναι μη αναστρέψιμη.

Η μείωση του βάρους επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:
1. Η μείωση του όγκου του στομαχιού οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση τροφής από τον ασθενή.
2. Με την μείωση του όγκου του στομαχιού αφαιρείται το κομμάτι το οποίο παράγει την ορμόνη Γκρελίνη η οποία προκαλεί πείνα.

Έτσι, προκαλώντας νωρίτερο κορεσμό διευκολύνει την απώλεια βάρους του ασθενή. Το μανίκι μπορεί να επεκταθεί με τον καιρό οδηγώντας σε επανάκτηση του αρχικού βάρους. Το συνολικό ποσό μείωσης του βάρους ισούται με το περιττό βάρος που χάνεται τα πρώτα δύο χρόνια προσαυξημένο κατά 40-60%. Δεν γίνεται δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Εφόσον το βάρος ανακτηθεί το Duodenal Switch ή το Γαστρικό Bypass μπορεί να προστεθεί λαπαροσκοπικά.

Πλεονεκτήματα
Το γαστρικό μανίκι είναι πιο ασφαλής μέθοδο από το γαστρικό Bypass για άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Το γαστρικό μανίκι μειώνει τον την πιθανότητα εμφάνιση έλκους σε σύγκριση με το γαστρικό Bypass.
Αν και το μέγεθος του στομαχιού μειώνεται, τα ανοίγματα παραμένουν άθικτα διατηρώντας φυσιολογική πέψη.
Το σώμα του ασθενή παραμένει ελεύθερο από ξένα αντικείμενα.

Μειονεκτήματα

Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον επεμβάσεις όπως το γαστρικό bypass ή το Duodenal Switch για να φτάσει ο ασθενής στο βάρος που επιθυμεί.
Γαστρικές επεμβάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στην χολή ή και χοληδόχους κύστης.
Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, ναυτία ή εμετούς μετά την επέμβαση.
Δεν θα χαθεί ή θα διατηρηθεί το βάρος που επιθυμεί ο ασθενής εάν δεν τρέφεται υγιεινά και γυμνάζεται τακτικά.


Γαστρικός Δακτύλιος

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος επινοήθηκε από τον Kuzmak το 1983 και βελτιώθηκε την τελευταία δεκαετία. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η ευκολία τοποθέτησης της συσκευής που γίνεται λαπαροσκοπικά, με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών. Η διαφορά από την κάθετη γαστροπλαστική είναι ότι στην περίπτωση του δακτυλίου δεν απαιτούνται συρραφές και διαχωρισμός του στομάχου. Το στομάχι λαμβάνει σχήμα κλεψύδρας, με ένα γαστρικό θύλακο χωρητικότητας 15-20 g. Ο δακτύλιος είναι κατασκευασμένος από βιοσυμβατή σιλικόνη και διαθέτει αεροθάλαμο που μπορεί να αυξομειώνει την εσωτερική του διάμετρο. Η πρώτη ρύθμιση του δακτυλίου γίνεται συνήθως ένα μήνα μετά την τοποθέτηση, από την ειδική βαλβίδα (port) που εμφυτεύεται στο υποδόριο του κοιλιακού ή του θωρακικού τοιχώματος. Η βαλβίδα επικοινωνεί με τον αεροθάλαμο του δακτυλίου με ένα λεπτό σωλήνα σιλικόνης. Ο αεροθάλαμος πληρούται με ακτινοσκιερό υγρό ή φυσιολογικό ορό και η εσωτερική του διάμετρος μικραίνει πιέζοντας και στενεύοντας το στόμαχο. Τις περισσότερες φορές η σύσφιξη του δακτυλίου γίνεται σταδιακά.

Μετά την τοποθέτηση του δακτυλίου μπορεί να παρατηρηθούν οι παρακάτω επιπλοκές και ανεπιθύμητες εκδηλώσεις:

Γαστρίτις
Οπισθοστερνικό άλγος
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (συνήθως με την περιγαστρική τεχνική)
Ερυγές (ρεψίματα)
Δυσφαγία (με την τεχνική pars flaccida)
Συχνοί εμετοί
Δυσκοιλιότητα
Μόλυνση της συσκευής και λοίμωξη
Διαρροή από τη συσκευή

Οι επιπλοκές αυτές αντιμετωπίζονται με κατάλληλη ρύθμιση του δακτυλίου, διαιτολογικούς χειρισμούς, φαρμακευτική αγωγή και μερικές φορές με επανεπέμβαση. Σε περίπτωση βλάβης και διαρροής, η συσκευή πρέπει να επισκευασθεί ή να αντικατασταθεί με νέα επίσης επέμβαση.

Η απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμόρφωση του ασθενούς με συγκεκριμένους διαιτητικούς κανόνες. Η επέμβαση περιορίζει την ποσότητα τροφής ανά γεύμα, αλλά δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα της βουλιμίας.